Tuesday, February 26, 2013

SKLADISTENJE ZIMSKIH I LETNJIH GUMA

                           S obzirom da se priblizava kraj zime i zimskih carolija, treba polako razmisljati kako odlagati zimsku gumu, sta je to sto ce nam pomoci da joj produzimo vek trajanja i kako je sacuvati za sledecu zimsku sezonu.
                            Posto Zakon o bezbednosti i saobracaju preporucuje da zimske gume treba skidati 01.04., nas vec polako zanima sta tih dana kada odlucimo da ih skinemo treba preduzeti. Ono sto moramo znati jeste da guma po svom svojstvu ne trpi pri duzem stajanju: prljavo mesto, vlagu i preveliku osvetljenost prostora gde cemo je skladistiti. Pre samog skladistenja trebamo da gume operemo, a ako su na felnama i dobro prosusimo da ne bi doslo do korozije felni. Iz zimske gume treba povaditi sve kamencice da ne bi ostali u gumi i tako je nazuljali tj., ostetili. Ako gume skladistimo bez felni bitno je dobro ih ocistiti i sa unutrasnje i spoljasnje strane, i naravno opet povaditi iz sara gaznog dela sve kamencice.
                 
           Kod odlaganja guma koje su na felnama bitno je sledece:
        - napumpati gume i do 3 bara
        -obeleziti gume po mestu gde su stajale na vozilu
        -drzati ih horizantalno jednu uz drugu, nikako nakrivljene
        -mozete ih drzati i obesene o drzace ako imate dovoljno prostora

            Kod odlaganja guma bez felni bitno je sledece:
        -cuvati ih u vertikalnom polozaju,po mogucstvu po dve u paru
        -moraju biti na ravnoj podlozi, a ipak za nijansu uzdignute od zemlje

                             Ovakav nacin odlaganja i letnjih i zimskih guma ce nam omoguciti da produzimo vek trajanja guma i omogucava gumama da i u sledecoj sezoni ne izgube svoja osnovna svojstva. Ono sto bih napomenuo jeste da gume se ne trebaju skladistiti u blizini zapaljivih sredstava i goriva.    

No comments:

Post a Comment