Friday, May 24, 2013

PRIPREMITE VASE VOZILO ZA PROLETNO - LETNJI PERIOD

                              U ovom blogu cemo pokusati da opisemo sta je sve potrebno da biste iz jednog rezima voznje, zimskog, presli na rezim voznje vaseg vozila u drugim vremenskim uslovima tj., proletno - letnjem periodu. Prvo i osnovno je da nasa vozila podvrgnemo jednom dobrom pranju, koje je najbolje uciniti kod profesionalaca u koje verujemo. Detaljno pranje vozila treba uciniti u svim skivenim delovima, ispod koseva, ispod karoserije i naravno po celokupnoj karoseriji vozila. Ono sto ne preporucujemo jeste pranje motora, pogotovo kod vozila koji imaju puno elektronike, ako se odlucite za pranje motora preporucujemo da se raspitate ko to radi suvim pranjem.
                              Sledeci korak pripreme vozila za novi rezim pretpostavljam da ste vec ucinili, obavezno promeniti zimske gume i zameniti ih sa letnjim gumama. Postoji toliko pozitivnih razloga da to ucinite: sacuvacete zimske gume za uslove voznje u zimskom periodu, i u uslovima letnje voznje zimske gume nisu predvidjene zbog uticaja toplog asfalta i toplih vremenskih prilika. Kada stavite letnje gume obavezno je da ih napumpate po tehnickoj preporuci i veoma je bitno da tu napumpanost gume cesto proveravate otprilike na svakih 10-15 dana, a ono sto preporucujemo jeste da vase gume napumpate AZOTOM.
                              Ono sto je veoma VAZNO jeste da proverite sve tecnosti vaseg vozila, u tom delu mislimo na tecnosti za hladnjak, ulje u kocnicama i naravno najvaznije ulje u motoru. Preporuka za sve tecnosti neka bude tehnicko uputstvo vaseg vozila a mozete se konsultovati i sa profesionalcima koji prate sva tehnicka i tehnoloska pomeranja u auto industriji. Nasa najtoplija PREPORUKA jeste da uradite mali servis motora u cega spada: zamena filtera vazduha, zamena filtera goriva, zamena filtera ulja, zamena polen filtera i zamena ulja po pripadajucoj specifikaciji ulja.
                               Jedan veoma vazan korak u pripremi vaseg vozila jeste provera stanja kocionog sistema gde podrazumevamo stanje ulja za kocnice, stanje plocica, stanje diskova i stanje paknova na vozilu. Sam sistem kocenja je svima nama vazan zbog sigurnosti sveopste u saobracaju.
                               Naravno da bi auto bio spreman za svakodnevnu voznju bitno je da proverimo ispravnost i funkciju svih svetlosnih signala na na nasem vozilu od pokazivaca pravca, do svetla kocnice, malih svetala, dugih svetala, maglenki i sva cetiri upaljena zmigavca.
                               Na ovaj nacin spremili ste vase vozilo i sigurni smo da cete smanjiti sve moguce i nepredvidljive situacije u svakodnevnoj upotrebi automobila.

No comments:

Post a Comment