Wednesday, March 21, 2018

VAŽNOST FILTERA ULJA U MALOM SERVISU                     Svi znamo da je u procesu maloga servisa veoma bitno promeniti filtere ulja, vazduha, goriva, kabine i naravno pripadajuće ulje motora po tehničkoj specifikaciji. Samo zagađenje vazduha koje je poslednjih godina sve veće odražava se i na samu auto industriju.

                     Priča o filteru ulja počinje davne 1923. godine kada su dva Amerikanca, Sweetland i Greenhalgh, izmislili filter ulja. S obzirom na to da trenje unutar motora i ostali prateći elementi stvaraju prašinu i čađ na unutarnjim delovima motora, veoma je bitno da se prilikom maloga servisa ugradi kvalitetan filter ulja. Nesmemo zaboraviti da na loš i nekvalitetan rad motora utiće i ulje motora koje se ne promeni u određenom pripisanom tehničkom intervalu. Bitno je da se izabere kvalitetan filter ulja i da se menja kod svakog urađenog malog servisa. Svrha kvalitetnog filtera ulja je da smanjuje potrošenost motora, smanjuje loš uticaj prljavih čestica i čađi koje ulaze u sam motor, povećava vek trajanja motora, povećava perfomanse motora i štedi đep vlasnika automobila.

                     Važno je napomenuti da se treba pridržavati propisanog intervala malog servisa po tehničkom uputstvu samog proizvođaća automobila. Naše iskustvo kaže da taj interval treba prilagoditi našim uslovima kvaliteta goriva i uslovima održavanja automobila.        

No comments:

Post a Comment