Wednesday, September 18, 2013

KOLIKO SMO ODGOVORNI KAO VOZACI U SAOBRACAJU !!!!!!

                        Pocinjem ovu pricu nadajuci se da ono sto citam, vidim i srecem ce nekom od nas znaciti u bilo kojem odnosu, kao vozacu ili kao pesaku. Statistika koju sam citao ovih dana je porazavajuca i kaze da je do 01.08.13g., u Srbiji bilo 20000 saobracajnih nezgoda od toga oko 9800 povredjeno i na zalost 316 osoba izgubilo zivot. Statistika i dalje govori da je svaki 5 vozac usao u vozilo pod uticajem alkohola i da je oko 54000 vozaca nadjeno pod uticajem alkohola, droge i ostalih opojnih sredstava. Veoma porazno, veoma opasno i veoma smo neodgovorni prema drugima a i prema sebi i svojoj porodici. Ono sto zelimo da ukazemo a vezano je za nas vozace i nase automobile jeste ono sto vidimo i srecemo svakodnevno u nasem servisu.
                       Poslednje vreme sve cesce vidjamo kvarove koji su velikom vecinom nastali nasim neznanjem, nemarnoscu, losom ekonomskom situacijom i naravno greskama nas servisera. Posto se priblizava sezona u kojoj cemo morati na vozilu imati sve 4 zimske gume osvrnucemo se na ono sto vozimo.
 Ovo je jedna od skorasnjih situacija u servisu koja pokazuje koliko se ne bavimo nasim vozilom, ili nemamo dovoljno saznanja o tehnickim potrebama koja treba obaviti da bi nam automobil bio ispravan i siguran u voznji.
 Evo kako izgleda jedan vremesni amortizer koji se menja tek posle 24 godine voznje, to su stvari koje cesto srecemo u nasem servisu i stvarno se upitamo koliko smo svesni onoga sto nam ovakvi kvarovi mogu kao ozbiljan problem doneti.
 Evo jos jednog prikaza onoga sto vozimo na nasim automobilima, da li je moguce da to nismo primetili, da li je moguce da doza odgovornosti nam dozvoljava da vozimo ovakav pneumatik.
 Ovo je pokazatelj koliko improvizacija nas tzv., majstora moze da bude veoma opasna kada ne uradimo profesionalno posao, kugla u svom lezaju koja je nedovoljno osigurana a u glavi nam je "ma valjda ce izdrzati", nadam se da je sve manji procenat mojih kolega koji misle na ovakav nacin.
                          Ovo su samo od nekih slucajeva koji nam se desavaju iz dana u dan, zelimo samo da upozorimo i nase kolege koji zarad svakog zaradjenog dinara su spremni da idu do te mere da se bave raznim improvizacijama tamo gde im nema mesta. Zelimo da upozorimo sve nas koji sedamo za volan da tog trenutka kada sednemo, preuzimamo jednu odgovornost koja treba da sacuva sve ucesnike u saobracaju, da delic nase neopreznosti ili smanjenje odgovornosti moze napraviti i drugima i nama ozbiljne problem koji se nekada zavrsavaju bas onako kao sto smo na pocetku ove price preneli iz zvanicnih statistickih podataka. Nadam se da smo prineli bar deo slike iz naseg servisa gde zapazamo sve vise kvarova izazvanih nasom (ne)odgovornoscu.


No comments:

Post a Comment