Wednesday, September 4, 2013

STA UCINITI SA AUTOMOBILOM POSLE POVRATKA SA LETOVANJA !!!!

                              Vec danima smisljam ovaj tekst i razmisljam kako da ga pocnem, i odlucio sam da ga napisem tako sto cu opisti sve ono sto bih ja uradio posle duzeg ili kraceg puta koje sam proveo na odmoru. Veoma je vazno, znaci jednako kao i pre odlaska na put, da svoj automobil pregledate i mozda neke sitne kvarove sprecite ili otklonite.
                              Dana kada ste stigli sa odmora siguran sam da niko od nas se ne bavi odmah sa svojim automobilom nego to ucinimo tek nekoliko dana posle. Smatram da sledece radnje koje sami mozete da ucinite mogu mnogo da pomognu vasem ljubimcu:

                              - prvi korak koji ja cinim jeste da pregledam tockove, znaci i felne i pneumatike i naravno prekontrolisem pritisak u pneumatiku.
                              - drugi korak koji napravim jeste da pregledam sve svetlosne signale, znaci stop svetla, zmigavce, ispravnost svetala u farovima, i ako sam na putu menjao neku od sijalica dopunim pakovanje sa sijalicama.
                              - treci korak je i najvazniji, siguran sam u to, treba podici haubu automobila i pregledati tecnost kocnice, izmeriti nivo ulja u motoru, dopuniti tecnost za stakla, prekontrolisasti nivo servo ulja u posudi.
                              - cetvrti korak je pregled akumulatora da li stabilno stoji u svom lezistu i da li su pozitivna i negativna klema stegnuta.
                              - peti korak jeste ono sto vam predlazem da ucinite u servisu, a to je da pregledate stanje prednjeg i zadnjeg trapa, sto je veoma vazno za sigurnu a i bezbednu voznju, naravno u servisu ih zamolite da vam pregledaju stanje spona, kugli, ramena, silen blokova, stabilizatora i ostalog.
                              - ovaj korak namerno nisam hteo da nazovem sestim korakom jer uglavnom nam je to prvi korak koji preduzmemo, a to je pranje automobila i spolja i iznutra i naravno i gepek prostora, to uglavnom prepustamo servisima koji to rade ili ako imamo uslove u slobodnim trenucima ucinimo to sami.
                              Ovo su tzv., koraci koje mislim da treba obavezno uciniti, nadam se da cete nas savet pretvoriti u praksu i tako produziti vek automobilu. 

No comments:

Post a Comment